SvD: Dödshjälp påverkar flera patientgrupper

Foto: Henrik Montgomery/TT

Du kan läsa artikeln som publicerats på Svenska Dagbladet längre ner på sidan.

Vi välkomnar den fortsatta debatten om dödshjälp och uppskattar att sjukvårdspersonalen tar upp viktiga frågor om säkerhet och suicidprevention. RTVD delar uppfattningen att suicidprevention är oerhört viktig och att vården ska göra allt för att lindra lidande.

Det är dock viktigt att understryka att RTVD, till skillnad från artikelförfattarna, anser att frågan om dödshjälp bör utredas förutsättningslöst. En sådan utredning bör inkludera en noggrann analys av de etiska, medicinska och juridiska aspekterna, samt en genomgång av forskningen och erfarenheterna från de länder där dödshjälp är tillåten.

RTVD vill framföra sin ståndpunkt i förhållande till följande argument:

  • “Medhjälp till suicid är inte en form av dödshjälp” Debatörerna hänvisar sedan till SMER:s information om dödshjälp i vilken SMER uppger att det “kan ses som en samlingsterm för åtgärder i vården”. Men att dödshjälp exklusivt skulle omfatta handlingar som sker inom ramen för vård är inte hur Europadomstolen – när de prövat frågan utifrån ett europarättsligt perspektiv – sett på frågan. Målet Pretty avsåg t.ex. en kvinna som sökte hjälp från sin make att dö. I ljuset av Europadomstolens tolkning bedömer RTVD därför även medhjälp till suicid som en form av dödshjälp.

  • ”Legalisering av dödshjälp kan signalera till suicidnära eller döende människor att samhället har givit upp ambitionerna att hjälpa och lindra.” RTVD menar att detta är en felaktig beskrivning. Dödshjälp är inte ett alternativ till vård och lindring, utan en möjlighet för de patienter som befinner sig i en situation där all annan behandling är otillräcklig.

  • ”De som vill legalisera dödshjälp har ansvar att presentera vetenskapliga data som beskriver säkerhetsaspekterna med metoden.” RTVD anser att det är viktigt att betona att det är en fråga för en utredning attklarlägga eventuella risker. De länder som tillåter dödshjälp har noggrant utvärderat säkerhetsaspekterna och Europadomstolen har uttalat sig om just dessa. Det ställs därför vissa krav på lagstiftningen i de medlemsstater som tillåter dödshjälp.

  • ”Vi hävdar att det finns en risk att legalisering av dödshjälp leder till ökad suicidalitet generellt.” RTVD menar att det inte finns forskning som stödjer detta påstående. 

  • ”Erfarenheter från länder som legaliserat dödshjälp avskräcker!” RTVD anser tvärtom att erfarenheterna från de länder som tillåter dödshjälp är positiva. Endast två länder, Nederländerna och Kanada, av alla de länder som legaliserat dödshjälp sticker ut när det gäller kriterierna för dödshjälp. I övrigt upplever patienter en ökad trygghet och kontroll, och det finns inga tecken på att dödshjälp missbrukas.

  • ”Medhjälp till suicid är inte tillåten för legitimerad sjukvårdspersonal – det bör inte råda någon oklarhet om detta.” RTVD menar att frågan är mer komplicerad än så. Straffrättsligt är medhjälp till suicid tillåtet för legitimerad sjukvårdspersonal på samma sätt som för andra, men legitimerad sjukvårdspersonal som begår medhjälp till suicid kan mycket riktigt även förlora sin läkarlegitimation, som i fallet med Staffan Bergström. Den juridiska grunden för att återkalla en legitimation på den grunden är dock inte så kategorisk som debattörerna förefaller tro. I det aktuella fallet återkallades legitimationen bl.a. för att agerandet ansågs stå i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och att agerandet därför gjorde honom uppenbart olämplig att utöva yrket som läkare. Men i sin bedömning uttalade domstolen också att denna ska ske utifrån vad man ”nationellt anser vara vetenskap”, vilket ifrågasatts på flera håll, bl.a. av forskare vid Lunds universitet. 



Sammanfattningsvis anser RTVD att det är viktigt att betona att dödshjälp är en komplex fråga som kräver en grundlig parlamentarisk utredning. Det är inte en fråga som handlar om att välja mellan dödshjälp och suicidprevention, utan om att ge svårt sjuka patienter en möjlighet utöva sin självbestämmanderätt för att slippa en långdragen och plågsam dödsprocess. Kort sagt: dödshjälp innebär inte att förkorta en frisk människas liv utan om att förkorta en obotligt sjuk persons dödsprocess.


Aud Sjökvist
Ordförande RTVD

Walter Guldbrandzén
Styrelseledamot RTVD


Läs artikeln Dödshjälp påverkar flera patientgrupper (SvD 2025-02-21, pdf)

”Blunda inte för outhärdligt lidande” (SvD 2025-02-18)