Replik till Frida Park: När argumenten haltar i dödshjälpsdebatten

Kommentar till Frida Parks ledare i Dagen den 7 mars 2025

Frida Park. Dagen.se


Frida Parks ledare har rubriken Inte konstigt om man får ångest av att se ’Sista hjälpen” och den inledande ingressen lyder: Varje berättelse gör mig mer övertygad – vi får aldrig öppna för dödshjälp. Ledaren utgår från ett av de vanligaste argument som dödshjälpsmotståndare av alla slag brukar framhålla: vi ska aldrig behöva känna att det är fult att vara beroende av andra. Det andra vanliga argumentet som framförs av de som har en kristen värdegrund är att alla liv är värdefulla och okränkbara.


Frida Parks beroendeargument tar här avstamp i Gudruns berättelse om makens skäl för att få avsluta livet; att han kände att hon hade haft för mycket att göra för att hjälpa honom. Vad Frida Park nogsamt undviker att berätta är Gudruns make, som led av ALS, inte ville riskera att uppleva samma sak som hans pappa när han gick bort: andningssvårigheter. Det var det som skrämde maken mest.
Frida Park nämner heller inte Toms öde; drabbad av Huntingtons sjukdom vill han slippa sista delen av sjukdomen. Hans far led av samma sjukdom och svälte sig till döds. Tom vill själv bestämma när han anser att nog är nog.


Med adress till Pernilla, utan att nämna hennes namn, är denna del av ledaren: ”Huruvida ditt liv har ett värde eller ej handlar inte om självständighet eller om man är frisk nog att kunna resa eller köra bil. Det liv som ur ett perspektiv kan se ut som ett ovärdigt liv är fortsatt okränkbart och med oinskränkt rätt till all vård och hjälp. Ditt liv är värdefullt. Du är värdefull.”
Pernilla är medveten om att hennes liv är värdefullt och hon är i dagsläget beroende av hjälp de flesta av dygnets timmar. Denna hjälp tar hon emot och lever tack vara den ett liv som för henne är värdefullt. Men hon anser sig ha rätt att kräva att andra respekterar hennes uppfattning om vad som för henne är ett värdefullt och värdigt liv. Hon motsätter sig bestämt att andra, Frida Park eller andra som är fullt friska och oberoende, tar sig rätten att över huvudet på henne tala om vad hon ska anse i denna fråga.


Frida Park påstår att det inte är någon slump att 80 procent av läkarkåren är emot dödshjälp. Det vore klädsamt om det i detta sammanhang hänvisades till den källa som Aktuellt den 8 januari utgick från i nyhetsinslaget. Så här är det.
Inför den nationella konferensen i palliativ vård i Malmö 2023 genomförde två forskare vid Lunds universitet en enkätundersökning av attityder till legalisering av dödshjälp samt behovet av utbildning i ämnet. Enkäten omfattade 19 slutna och två öppna frågor och riktade sig till alla deltagare på konferensen: läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, administratörer, forskare med flera.
Totalt svarade 444 av 866 inbjudna konferensdeltagare (51 procent), och svarsfrekvensen var proportionerligt fördelad över de yrkesgrupper som deltog på konferensen. Majoriteten som svarade var kvinnor (89 procent), de största yrkesgrupperna utgjordes av sjuksköterskor (60 procent) och 17 procent av de som svarade var läkare.


Resultaten visade att 38 procent var negativa till legalisering av eutanasi, 36 procent var positiva och 26 procent var osäkra. En liknande fördelning observerades beträffande läkarassisterat självmord (38 procent positiva, 36 procent negativa och 26 procent osäkra). Den negativa inställningen ökade med stigande ålder och längre erfarenhet inom palliativ vård. Läkare var mest negativa: 80 procent motsatte sig legalisering av eutanasi. Undersköterskor var de mest positiva: endast 13 procent motsatte sig legalisering. Bland sjuksköterskor var lika andelar (33 procent) positiva respektive negativa till legalisering. Svaren på de öppna frågorna belyste ämnets komplexitet och betonade behovet av vidare diskussion och utbildning.
I en kommentar till artikeln sammanfattade forskarna sina fynd i denna mening.
”Då våra fynd sätts i relation till tidigare forskning framkommer att läkare inom palliativ vård är mer negativa till dödshjälp än läkare i allmänhet, men att uppfattningen inte delas av andra yrkesgrupper inom palliativ vård.” (Läkartidningen 5-6/2025, Lakartidningen.se 2025-01-09)


När det gäller hela läkarkårens inställning till dödshjälp genomförde Läkarförbundet 2021 en enkätundersökning om läkarkårens inställning till dödshjälp. 41 procent av de svarande ansåg att dödshjälp bör tillåtas enligt svensk lag (medan 34 procent motsatte sig detta), men endast 29 procent uppgav sig vara villiga att själva genomföra dödshjälp. En tydlig trend identifierades där läkare med längre erfarenhet av vård i livets slutskede var mer negativa, medan mindre erfarna läkare oftare uttryckte osäkerhet.


I RTVD välkomnar vi en öppen och seriös debatt om dödshjälpsfrågan. Det gynnar ingen att debatten förs utifrån halva sanningar och medvetna omskrivningar av fakta som är lättkontrollerade.

Aud Sjökvist

Ordförande RTVD