Anvisningar till livslutsdirektivet
Rätten till en värdig död har utarbetat ett livsslutsdirektiv. Detta ska användas när du inte själv är vid sådant tillstånd att du själv kan uttrycka din vilja.
Om du själv kan uttrycka din vilja är det den som gäller. Om du p g a t ex hjärnblödning eller medvetslöshet inte kan yttra dig så kan detta dokument visa din sista vilja, men det är ändå ej juridiskt bindande som t ex ett testamente är.
Du har rätt att vägra all behandling och har rätt till smärtlindring. Enligt svensk lag är det läkaren som föreslår behandling men du måste alltid samtycka. Numera är det tillåtet att bli sövd in i döden, men du kan inte själv begära det, bara önska. Dödshjälp är för närvarande inte tillåtet så det finns inte med i detta livsslutsdirektiv.
Om du inte kan uttrycka din vilja. Då är det tänkt att ditt livsslutsdirektiv träder in. Det är därför viktigt att det är känt att du har skrivit ett livsslutsdirektiv.
När du fyller i livsslutsdirektivet ska du ha två undertecknare och två ställföreträdare (någon som kan tala i ditt ställe om du inte själv kan det). Undertecknarna och ställföreträdarna kan vara samma personer.
Se till att ställföreträdarna har kopia på ditt livsslutsdirektiv! Berätta gärna för dina anhöriga att du har skrivit ett livsslutsdirektiv och vad du vill. Be din läkare att det ska stå i din journal att det finns ett livsslutsdirektiv och var detta förvaras. Det skall vara åtkomligt någonstans, det skall inte ligga i ett bankfack som knappast går att få upp. Du kan när som helst ändra ditt livsslutsdirektiv. Då skriver du ett nytt och slänger det gamla.
Villkor
Enligt RTVD bör följande villkor vara uppfyllda vid läkarassisterat suicid och eutanasi.
- Entydig begäran, utan yttre påtryckning.
- Beslutskapabel patient.
- Outhärdligt och bestående lidande, fysiskt och/eller psykiskt.
- Orsakat av obotlig sjukdom.
- Två av varandra oberoende läkare skall konsulteras.
- Patienten ska vara välinformerad om alternativen, inklusive möjligheten till palliativ vård.
- Eutanasi utförs av legitimerad läkare, som också närvarar vid dödsfallet. Vid assisterat suicid väljer patienten själv hur detta skall utföras.
- Åtgärden dokumenteras i patientens journal och rapporteras till Socialstyrelsen för registrering så att uppföljning av utvecklingen kan göras.